Oryginalny w tym przepisie jest sposób podania potrawy. Tak podane owoce morza jadłam w jednej z chińskich restauracji w Nowym Jorku. Wspomnienie tamtych chwil, zainspirowało mnie do stworzenia własnej wersji tego dania. Ja moje muszelki-foremki kupiłam w sklepie "99 cents" (polski odpowiednik "wszystko po 4 zł) :), jednak myślę ze można je nabyć nad morzem bądź posłużyć się tymi zebranymi podczas egzotycznych wakacji. Przed ich użyciem do celów gastronomicznych, wygotowałam je dwukrotnie we wrzątku i porządnie wymyłam.
Do przygotowania tej potrawy, wykorzystałam krewetki oraz paluszki krabowe, jednak w ten sposób można również zapiec gotowaną rybę. Natomiast tradycyjny sos beszamelowy wzbogaciłam sokiem z cytryny, bowiem świetnie współgra ona z owocami morza. Myślę że tak zaserwowana potrawa wzbudzi zainteresowanie gości :)
Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut
Skład:
- 12 obranych krewetek (najlepiej średniego rozmiaru)
- 8 paluszków krabowych
- 1 ząbek czosnku
- parmezan do posypania
- sól
- masło
- 12 muszli
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sok z połowy cytryny
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Krewetki opłukać i osuszyć. Paluszki krabowe pokroić na ok. pół centymetrowe krążki.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło, zmniejszyć ogień aby masło się nie spaliło. Następnie podsmażyć razem krewetki oraz paluszki krabowe. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć ok. 4 minut. Na koniec posolić.
- Owoce morza nałożyć do muszelek, tak aby, w każdej była jedna krewetka oraz oczywiście paluszki krabowe.
- Sos beszamelowy. Na patelni, rozpuścić masło i mieszając dodawać mąkę. Jednym płynnym ruchem wlać mleko. Cały czas podgrzewając mieszać aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Następnie zdjąć sos z ognia i dodać żółtko, w ten sposób sos będzie miał ładny żółty kolor.
- Przygotowane muszelki dopełnić sosem, tak aby pokrył owoce morza. Następnie posypać parmezanem.
- Zapiekać ok. 10 minut pod grillem, w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz