wtorek, 30 października 2012

Prażone pestki dyni.

Kolejne wykorzystanie "resztek" po dyniowych rzeźbach. Wydrążone pestki wystarczy dokładnie umyć, osuszyć, posypać przyprawami i uprażyć w piekarniku. W ten sposób, w szybkim czasie, można przygotować pyszną i zdrową przekąskę.







Czas przygotowania: ok. 20 minut

Skład:
  • pestki dyni
  • olej
  • sól
  • ostra papryka

Przygotowanie: 
  1. Pestki umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. 
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wsypać na nią pestki, posmarować je oliwą, posypać solą i papryka. Rozłożyć je pojedyńczo, aby się na siebie nie nakładały. 
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C, przez ok. 10/20 minut, aż będą brązowe i delikatnie chrupiące. Podczas pieczenia dobrze jest je obrócić. 
  4.  Podawać wystudzone, można jeść łuskane bądź nie łuskane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy