środa, 9 stycznia 2013

Skrzydełka marynowane w Tequili.

Skrzydełka marynowane w tequili, soku z limonki, czosnku i brązowym cukrze czyli powiew Meksyku na polskim stole. Najlepiej marynować skrzydełka całą noc, mieszając co jakiś czas, aby dokładnie przeszły aromatem marynaty. Można je piec w piekarniku lub grillować na grillu. 
W sam raz jako ciepła zakąska.





Ilość: ok. 22 sztu
Czas marynowania: min. 3 godziny (najlepiej całą noc)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40-50 minut


Skład:
  • ok. 2 kg skrzydełek (ok. 22 sztuk)
  • 1/2 szklanki Tequili
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól

Przygotowanie:
  1.  Przygotować marynatę. W misce wymieszać: tequile, sprasowane 2 ząbki czosnku, sok z limonki, startą skórkę z limonki oraz brązowy cukier. Dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści.
  2. Skrzydełka umyć, osuszyć, przełożyć do miski z marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przemieszać, od czasu do czasu.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Skrzydełka rozłożyć na blaszce, jedno obok drugiego, chowając końce skrzydełek pod spód aby się nie przypaliły. Posolić każde skrzydełko, z obu stron.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 - 50 minut w górnej jego części na intensywnie złoty kolor, aż uzyskamy chrupiącą skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy