wtorek, 26 marca 2013

Babka Poznańska.

Ten przepis na tradycyjną Babkę Poznańską, pochodzi z książki: "Tanie danie...Regionalne Potrawy Wielkopolski", wydanej przez znaną poznańską restauracje "Hacjenda". Stąd nieco inny sposób odmierzania składników (niepełna szklanka), chciała się jednak trzymać oryginalnego przepisu. Czego jednak nie ma w przepisie a warto jest zrobić, to wymieszane dwa rodzaje mąki dwukrotnie przesiać, zapewni to babce puszystość.
Babka jest chrupiącą z wierzchu i delikatna w środku o lekko cytrynowym smaku. Na Wielkanoc dodam do niej, na życzenie Męża, trochę rodzynek :) Jeśli będzie równie smaczna, dopiszę tą opcję do przepisu :)





Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny


Skład:
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny (masła) 250g
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • 1 cyryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta (do natarcia blachy)
  • cukier puder (do posypania babki)


Przygotowanie:
  1. Dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiać dwukrotnie.
  2. Roztopione i schłodzone masło, utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać sok i startą skórkę z cytryny. 
  3. Do przygotowanej masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę. Delikatnie wymieszać.
  4. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  5. Babkę piec w tem. 180 st.C. przez ok. godzinę.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy