czwartek, 21 marca 2013

Muszle z pieczarkami.

Makaronowe muszelki z kremowym nadzieniem pieczarkowym, zapieczone z serem. To świetny pomysł na ciepłą przystawkę. 
Tą super przekąskę, można przygotować wcześniej i tylko zapiec przed samym podaniem.
Do sosu pomidorowego użyłam krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku, ale śmiało można wykorzystać same zmiksowane pomidory i doprawić je według uznania.
Znikły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić zdecydowanie więcej :)





Skład:
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100g makaronu  conchiglioni ( muszle )
  • 1 op. serka Philadelphia ( ewentualny inny kremowy ) 125g
  • ok. 80g startej mozzarelli 
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 200g pokrojonych pomidorów z cebulą i czosnkiem ( np. takie )
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pieczarki oczyścić. Pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy. W trakcie smażenia dodać cebulę, również drobno pokrojoną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Posolić oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Kiedy pieczarki będą jeszcze ciepły dodać serek. Dokładnie wymieszać.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki.
  5. Pomidory zmiksować z ketchupem, cukrem oraz łyżeczka soli, na gładką masę. 
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos, następnie ułożyć muszle. Posypać je serem.
  7. Zapiekać w tem. 180 st.C przez ok. 10/15 minut, aż ser ładnie się roztopi i przyrumieni.












1 komentarz:

  1. Bardzo dobre. Robiłem 2 razy i goście zjedli migiem. Proponuję dorzucić jeszcze do sosu i do dekoracji kilka listków świeżej bazylii, dodaje zapachu i aromatu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy