czwartek, 7 marca 2013

Corn Dogs.

Corn Dogs to tradycyjny amerykański przysmak, do kupienia w wesołych miasteczkach, podczas festynów czy w ulicznych budkach. Jest to nic innego jak parówka na patyku, zanurzona w cieście i usmażona w głębokim oleju. Nazwa "corn" (kukurydza) odnosi się zarówno do wyglądu, przypominającego kolbę kukurydzy jak i mąki kukurydzianej z której robi się ciasto.
Ja użyłam małych kiełbasek i nadziała je na wykałaczki. W takiej wersji jest je łatwiej podać podczas imprezy.
Do ciasta można dodać dowolne przyprawy czy zioła, wedle własnego uznania i upodobań smakowych.





Ilość: ok. 36 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut

Skład:
  • 1 opakowanie (400g)  mini paróweczek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • wykałaczki

Przygotowanie:
  1.  Przyprawy oraz proszek do pieczenia wymieszać z obydwiema rodzajami mąki. Następnie dodać mleko oraz jako. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno być dość gęste. Ciasto przelać do wysokiego słoika ( w wysokim naczyniu łatwiej jest je obtaczać).
  2. W parówki wbić wykałaczki. Następnie obtoczyć je w cieście.
  3. Olej rozgrzać do 170 st.C. Smażyć Corn Dogi na złoty kolor, z każdej strony.
  4. Po usmażeniu przełożyć ja na ręcznik kuchenny. 
  5. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.




3 komentarze:

  1. Super pomysł :) i to wcale nie pierwszy, skąd czerpiesz inspiracje??
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o kuchnie "amerykańską" to inspiracje czerpie z podróży :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to zaciekawiłaś mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy