środa, 17 kwietnia 2013

Sernik limonkowy. Bez pieczenia.

Przepis na ten pyszny i łatwy do przygotowania sernik, pochodzi z marcowego numeru "Food Network".
Idealny na wiosenne dni, świeży o lekko cytrusowym smaku, z aksamitną masą serową i chrupiącym, czekoladowym spodzie. Dla miłośników serników, takich jak ja :)










Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: min. 4 godziny


Skład: na blachę o wymiarach 23 cm na 28 cm
  na czekoladowy spód:
  • 115g miękkiego masła
  • 56g  gorzkiej czekolady
  • 255g czekoladowych ciasteczek ( np. takie )
  • 2 łyżki cukru
na masę serową:
  • 1/2 szklanki soku z limonki (może być świeżo wyciśnięty sok, z ok. 10 limonek,  lub gotowy kupny)
  •  3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 450g sera twarogowego do sernika, 1 wiaderko
  • 1 puszka słodkiego mleka skondesowanego
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki

Przygotowanie:
  1.  Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, tak aby wystawała ponad brzegi ( w ten sposób łatwo będzie wyciągnąć sernik). 
  2. Masło oraz połamaną czekoladę przełożyć do miski i roztopić przez 30 sekund w mikrofali, po wyciągnięciu zamieszać. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze bądź, jak ja to zrobiłam w misce za pomocą tłuczka :), dodać do nich cukier i wymieszać. Następnie wymieszać z masą czekoladową maślaną. Ciastem wyłożyć spód blaszki oraz brzegi. Włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
  3. Sok z limonki delikatnie podgrzać z rondelku, dodać żelatynę oraz cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. 
  4. Ser "ubić" za pomocą miksera przez ok 4 minuty, dodać mleko skondensowane, ponownie "ubijać" na gładką puszystą masę. Następnie dodać mieszaninę z żelatyną, skórkę z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Włożyć do lodówki na 4 godziny ale najlepiej na całą noc.
  5. Po wystudzeniu, pokroić na podłużne kawałki. Można udekorować skórka z limonki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy