piątek, 27 września 2013

Czekoladowe ciasteczka z chili.

Początkowo do tego przepisu, podchodziłam z dużą rezerwą, choć jadłam wcześniej czekoladę z chili nie przypadła mi za bardzo do gustu (na początku słodkość a potem palące chili). Z tymi ciasteczkami jest inaczej: smak czekolady oraz delikatna ostrość fajnie się przenikają i komponują. Ciasteczka są idealnie słodkie i idealnie ostre. W sam raz na jesienne chłody.





Ilość: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 13 minut



Skład:
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (zwolennicy ostrych dań mogą dać 1/2 łyżeczki)
  •  3/4 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
  1.   Za pomocą miksera ubić: masło z cukrem na gładką masę, następnie dodać jajo oraz ekstrakt waniliowy.
  2. W drugiej misce wymieszać razem: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodać do "mokrych" składników. Na sam koniec dodać czekoladę.
  3. Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 3 cm i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 5 cm.
  4. Piec 11 do 13 minut, w tem. 180 st. Następnie odstawić do wystudzenia (najlepiej na metalowej raszce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy