czwartek, 10 października 2013

Paszteciki z kurczakiem curry.

Pomysł na te paszteciki zrodził się z potrzeby chwili, kiedy to mąż zadzwonił i powiedział że przyjdzie kolega i przydała by się jakaś ciepła przekąska na kolację.
Zatem szybki przegląd lodówki, a tam upieczona pierś z kurczaka z dnia poprzedniego, warzywa , ser mozzarella. W spiżarni zawsze mam jakiś zapas puszek, w tym kukurydzę a w zamrażalce, wiadomo ciasto francuskie.
I tak powstały paszteciki z kurczakiem curry. 





Ilość: ok. 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut


Skład:
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę, upieczonej piersi kurczka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 170g kukurydzy
  •  2 cebule dymki
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajo do posmarowania ciasta 

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kurczaka, kukurydzę, doprawić solą, pieprzem i curry. Podsmażyć przez ok. 3 minuty. Na sam koniec dodać drobno pokrojoną dymkę i jogurt. Smażyć jeszcze ok. 1 minutki. 
  2. Farsz przełożyć do miski i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Odstawić do całkowitego wystudzenia!
  3. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarze ok. 7 cm na 14 cm. Na jeden prostokąt ułożyć farsz, zostawiając ok 0,5 cm wolnego miejsca od brzegu ciasta, które należy wysmarować rozmieszanym jajkiem. Przykryć drugą warstwą ciasta, w której należy  uprzednio zrobić pięć poziomych nacięć. Brzegi mocno docisnąć, najlepiej widelcem. Całość przesmarować jakiem.
  4. Piec na złoty kolor, przez ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy