piątek, 18 października 2013

Dyniowe cupcakes.

Szaleństwo dyniowe w pełni, dynie można kupić praktycznie wszędzie. Niestety często kupuje się ją z przeznaczeniem  na halloeen'owe potworki lub bardzo popularną zupę dyniową. Zapominając o tym że z dyni można upiec fantastyczne ciasta. Dokładnie rzecz biorąc z puree z dyni. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a dzięki przyprawą korzennym jest bardzo aromatyczne.
Puree z dyni robi się bardzo łatwo, a jego nadmiar można przechowywać w lodówce przez parę dni i wykorzystać do zupy, placuszków, dodać do jogurtu czy upiec inne ciasto.





Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut


Skład:
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki puree z dyni*
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni* (ok. 1/3 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
krem:
  • 125g, jedno opakowanie, serka Philadelphia 
  • 60g bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
 * puree z dyni:
 połowę małej dyni, obieram, usuwam pestki, kroję na kawałki i piekę do miękkości (ok. 50 minut), w piekarniku rozgrzanym do 200st. C. Po ostudzeniu, zmiksować na gładką masę z odrobiną wody

*przyprawa do dyni:
z tego co wiem raczej niedostępna w Polsce, z powodzeniem można ja zastąpić mieszanką cynamonu, imbiru w proszku oraz gałki muszkatołowej


Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto. Miękkie masło ubić z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać jaja, następnie puree z dyni i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do dyni raz solą. Dodać do masy dyniowej. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto rozlać do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papilotkami. Ciasta nalać trochę więcej niż połowę. Piec na złoty kolor ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Przygotowanie kremu. Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę następnie dodać serek. Przed dekorowaniem babeczek można krem na chwilę schować do lodówki aby stężał.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy