Szaleństwo dyniowe w pełni, dynie można kupić praktycznie wszędzie. Niestety często kupuje się ją z przeznaczeniem na halloeen'owe potworki lub bardzo popularną zupę dyniową. Zapominając o tym że z dyni można upiec fantastyczne ciasta. Dokładnie rzecz biorąc z puree z dyni. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a dzięki przyprawą korzennym jest bardzo aromatyczne.
Puree z dyni robi się bardzo łatwo, a jego nadmiar można przechowywać w lodówce przez parę dni i wykorzystać do zupy, placuszków, dodać do jogurtu czy upiec inne ciasto.
Puree z dyni robi się bardzo łatwo, a jego nadmiar można przechowywać w lodówce przez parę dni i wykorzystać do zupy, placuszków, dodać do jogurtu czy upiec inne ciasto.
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Skład:
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki puree z dyni*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni* (ok. 1/3 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125g, jedno opakowanie, serka Philadelphia
- 60g bardzo miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
* puree z dyni:
połowę małej dyni, obieram, usuwam pestki, kroję na kawałki i piekę do miękkości (ok. 50 minut), w piekarniku rozgrzanym do 200st. C. Po ostudzeniu, zmiksować na gładką masę z odrobiną wody
*przyprawa do dyni:
z tego co wiem raczej niedostępna w Polsce, z powodzeniem można ja zastąpić mieszanką cynamonu, imbiru w proszku oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto. Miękkie masło ubić z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać jaja, następnie puree z dyni i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do dyni raz solą. Dodać do masy dyniowej. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozlać do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papilotkami. Ciasta nalać trochę więcej niż połowę. Piec na złoty kolor ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowanie kremu. Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę następnie dodać serek. Przed dekorowaniem babeczek można krem na chwilę schować do lodówki aby stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz