Jak to powiedziała moja znajoma: "bardzo fajna przekąska do piwa".
W formie do mini muffinek, zapiekłam w cieście kukurydzianym paróweczki bankietowe.
Ciasto można doprawić według własnego uznania, na bardziej ostro lub mniej, dodać czarne oliwki, szczypiorek czy żółty ser.
W formie do mini muffinek, zapiekłam w cieście kukurydzianym paróweczki bankietowe.
Ciasto można doprawić według własnego uznania, na bardziej ostro lub mniej, dodać czarne oliwki, szczypiorek czy żółty ser.
Ilość: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 1 opakowanie kiełbasek bankietowych ( np. takie )
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 cebulka dymka (zielona część lub szczypiorek drobno pokrojone)
- opcjonalnie: 4 czarne oliwki drobno pokrojone, lub żółty ser
Przygotowanie:
- Ciasto: w misce wymieszać dwa rodzaje mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz pieprz cayenne. W drugiej maślankę z jajkiem oraz dodatkami (szczypiorek, oliwki itp). Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać.
- Paróweczkom, obciąć z jednej strony "dupki", aby łatwiej je było ustawić w cieście.
- Formę do mini muffinek, delikatnie natrzeć oliwą, następnie do każdego otworu wlać jedną płaską łyżkę ciasta. W każdej ustawić po jednej paróweczce.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C, przez ok. 15 do 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz