piątek, 24 stycznia 2014

Babeczki z kiełbaskami.

Jak to powiedziała moja znajoma: "bardzo fajna przekąska do piwa".
W formie do mini muffinek, zapiekłam w cieście kukurydzianym paróweczki bankietowe.
Ciasto można doprawić według własnego uznania, na bardziej ostro lub mniej, dodać czarne oliwki, szczypiorek czy żółty ser.





Ilość: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut


Skład:
  • 1 opakowanie kiełbasek bankietowych ( np. takie )
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 cebulka dymka (zielona część lub szczypiorek drobno pokrojone)
  • opcjonalnie: 4 czarne oliwki drobno pokrojone, lub żółty ser

 Przygotowanie:
  1. Ciasto: w misce wymieszać dwa rodzaje mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz pieprz cayenne. W drugiej maślankę z jajkiem oraz dodatkami (szczypiorek, oliwki itp). Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać.
  2. Paróweczkom, obciąć z jednej strony "dupki", aby łatwiej je było ustawić w cieście.
  3. Formę do mini muffinek, delikatnie natrzeć oliwą, następnie do każdego otworu wlać jedną płaską łyżkę ciasta. W każdej ustawić po jednej paróweczce. 
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C, przez ok. 15 do 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy