Karnawałowe szaleństwo w pełni !!! Ale żadna dobra impreza nie może obejść się bez smakowitych pączków. Domowe,słodziutkie i pyszne. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu :)
P.S Zdecydowanie NIE dla osób na diecie :)
P.S Zdecydowanie NIE dla osób na diecie :)
Skład:
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 1 szklanka (250ml ) kwaśnej śmietany
- 1 op. cukru waniliowego
- olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy)
- 1 kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania, ewentualnie lukier
Przygotowanie:
- Ser przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem na gładką masę aby nie było grudek.
- Do miski przesiać mąkę wraz z cukrem pudrem, dodać sól, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Następnie dodać: ser, śmietanę, ocet (zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu) i wbić żółtka. Zagnieść ciasto.
- Stolnicę oraz wałek opruszyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykroić kółko, a następnie za pomocą kieliszka zrobić w nim dziurkę.
- Do wysokiej patelni, albo rondelka o grubym dnie wlać olej. Do zimnego jeszcze oleju dodać kieliszek spirytusu. Olej podgrzać do tem. 170 st. C (najlepiej w ocenie temperatury sprawdzi się termometr spożywczy, ale jest i "domowy" sposób: do oleju wrzucić kulkę ciasta, jeżeli za długo leży na dnie, tłuszcz jest za chłodny, jeżeli natomiast podpływa pod wierzch, tłuszcz jest za gorący).
- Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu, przełożyć oponki na papierowe ręczniki, aby ociekły z tłuszczu.
- Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz