środa, 15 stycznia 2014

Oponki serowe.

Karnawałowe szaleństwo w pełni !!! Ale żadna dobra impreza nie może obejść się bez smakowitych pączków. Domowe,słodziutkie i  pyszne. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu :)

P.S Zdecydowanie NIE dla osób na diecie :)






Skład:
  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka (250ml ) kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego
  • olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy)
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania, ewentualnie lukier

 Przygotowanie:
  1. Ser przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem na gładką masę aby nie było grudek. 
  2. Do miski przesiać mąkę wraz z cukrem pudrem, dodać sól, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Następnie dodać: ser, śmietanę, ocet  (zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu) i wbić żółtka. Zagnieść ciasto.
  3. Stolnicę oraz wałek opruszyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykroić kółko, a następnie za pomocą kieliszka zrobić w nim dziurkę.
  4. Do wysokiej patelni, albo rondelka o grubym dnie wlać olej. Do zimnego jeszcze oleju dodać kieliszek spirytusu. Olej podgrzać do tem. 170 st. C (najlepiej w ocenie temperatury sprawdzi się termometr spożywczy, ale jest i "domowy" sposób: do oleju wrzucić kulkę ciasta, jeżeli za długo leży na dnie, tłuszcz jest za chłodny, jeżeli natomiast podpływa pod wierzch, tłuszcz jest za gorący). 
  5. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu, przełożyć oponki na papierowe ręczniki, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy