piątek, 18 kwietnia 2014

Jajka nadziewane tuńczykiem oraz jajka nadziewane awokado.

Kolejna porcja na pomysłowe i niestandardowe nadziewane jajka.
Jajka nadziewane tuńczykiem: z chrupiącym ogórkiem, musztardą oraz żółtym serem.
Oraz jajka nadziewane awokado: taka inna "jajeczna" wersja guacamole.




Skład:
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 180 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej części cebulki dymki
  • sól, pipeprz

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać tuńczyka, ogórki, żółty sera oraz szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Łyżeczką nadziać połówki jajek.
  3. Udekorować szczypiorkiem.



Skład:
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • połówka dojrzałego awokado
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Awokado rozetrzeć widelcem i dodać sok z limonki. Następnie dodać żółtka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać pomidory i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Łyżeczką nadziać połówki jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy