piątek, 27 czerwca 2014

Tartaletki z truskawkami i serem Lazur.

Tartaletki z truskawkami ale nie na słodko. Za to w towarzystwie świetnego polskiego sera błękitny Lazur z dodatkiem rukoli i sosu balsamicznego. Super połączenie słodkiego i słonego, pyszne sezonowe truskawki i aromatyczny ser.
Tartaletki robi się bardzo szybko, wiec można je przygotować nawet jak już przyjdą goście.
P.S na zdjęciu tartaletki są z roszponką (bo akurat ją miałam w lodówce), jednak klasyczne połączenie truskawek, sera pleśniowego, rukoli oraz sosu balsamicznego, bardzo dobrze się sprawdza :)





Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut

Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 4 duże truskawki
  • ok. 50g sera błękitny Lazur
  • rukola do dekoracji (ok. 1 garść)
  • sos balsamiczny do polania (NIE ocet balsamiczny)

Przygotowanie:
  1. Z ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm.
  2.  Truskawki pokroić w krążki o grubości ok. 2 mm. Wybrać 12 większych krążków.
  3. Na środku ciasta ułożyć 1 krążek truskawki, pokruszyć 3 małe kawałki sera Lazur (zdjęcie poniżej).
  4. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st. C.
  5. Po upieczeniu udekorować rukolą i skropić delikatnie sosem balsamicznym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy