Tartaletki z truskawkami ale nie na słodko. Za to w towarzystwie świetnego polskiego sera błękitny Lazur z dodatkiem rukoli i sosu balsamicznego. Super połączenie słodkiego i słonego, pyszne sezonowe truskawki i aromatyczny ser.
Tartaletki robi się bardzo szybko, wiec można je przygotować nawet jak już przyjdą goście.
Tartaletki robi się bardzo szybko, wiec można je przygotować nawet jak już przyjdą goście.
P.S na zdjęciu tartaletki są z roszponką (bo akurat ją miałam w lodówce), jednak klasyczne połączenie truskawek, sera pleśniowego, rukoli oraz sosu balsamicznego, bardzo dobrze się sprawdza :)
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 4 duże truskawki
- ok. 50g sera błękitny Lazur
- rukola do dekoracji (ok. 1 garść)
- sos balsamiczny do polania (NIE ocet balsamiczny)
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm.
- Truskawki pokroić w krążki o grubości ok. 2 mm. Wybrać 12 większych krążków.
- Na środku ciasta ułożyć 1 krążek truskawki, pokruszyć 3 małe kawałki sera Lazur (zdjęcie poniżej).
- Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st. C.
- Po upieczeniu udekorować rukolą i skropić delikatnie sosem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz