środa, 28 stycznia 2015

Chili con carne.

Na chłodne weekendowe wieczory, proponuję rozgrzewającą przekąskę z kuchni Tex-mex, czyli Chili con carne, które będzie prawdziwą gratką dla miłośników ostrego jedzenia.
Sprawdzi się świetnie jako gęsty dip do nachos ale można je również serwować z białym ryżem lub tortillą.





Czas przygotowania: ok. 20 minut

Skład:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 80 g (mały słoiczek) przecieru pomidorowego
  • 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli
  • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chilli (można dodać więcej lub mniej, w zależności od preferowanej ostrości)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnie wlać ok. 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać wołowinę (doprawić ja solą i pieprzem) i czosnek i smażyć aż wołowina się przyrumieni.
  2. Następnie dodać: sok, miód, przecier pomidorowy, kumin, płatki chilli i paprykę. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
  3. Fasolę odcedzić i dodać do mięsa. Gotować całość jeszcze ok. 2 minut.
  4. Przełożyć do miseczki i udekorować kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy