czwartek, 8 stycznia 2015

Hummus.

Dziś przepis na tą zdrową i szybką przekąskę, pochodzącą z Libanu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ciecierzycy, czosnku, tahini, oliwy i soku z cytryny. Jej smak można urozmaicić płatkami chilli, natką pietruszki czy suszonymi pomidorami.
Zamiast kupnej pasty tahini (pasta sezamowa), która jest dość droga sama przygotowałam jej domową wersję.
Zachęcam do samodzielnego przygotowania hummus, robi się go bardzo szybko i można go przechowywać w lodówce parę dni.




Skład:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 pełne łyżki sezamu
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej
  • sól, pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1.  Na suchej patelni uprażyć sezam, często mieszać aby sezam nie zbrązowiał.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Do misy blendera dodać odsączoną ciecierzycę, uprażony i przestudzony sezam, czosnek, ok.1/4 łyżeczki soli, sok z cytryny i ok. 2 łyżek oleju.
  4. Wszystko dokładnie utrzeć, w miarę blendowania, sprawdzić czy nie trzeba dodać soli, soku z cytryny i oleju. W konsystencji hummus powinien przypominać gęstą śmietanę (powinien się łatwo nabierać na warzywo i nie spływać z niego).
  5. Przygotowany hummus delikatnie, po wierzchu polać olejem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (można go przechowywać do kilku dni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy