środa, 8 lipca 2015

Nadziewane mini papryczki.

Dziś mam dla Was świetne danie, które sprawdzi się idealnie zarówno jako przystawka ale również jako lekkie danie główne.
Nadziewane mini papryczki (dostępne np. w sieci marketów Tesco), które można zapiec w piekarniku ale również na grillu. Farsz z wieprzowego mięsa mielonego, dzięki aromatycznym przyprawom, ma lekko meksykańską nutę. 
Danie można przygotować dzień wcześniej i jedynie zapiec przed podaniem.








Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowanie: ok. 40 min
Czas zapiekania: ok. 10 min


Skład:
  • 24 sztuki mini papryczek
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry (dałam natkę pietruszki)
  • ok. 3/4 szklanki tartego żółtego sera

Przygotowanie:
  1. Papryczki włożyć do dużej miski, skropić delikatnie wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do mikrofali na ok. 2-3 minuty. Wyłożyć na naczynie do zapiekania i poczekać aż ostygną. Tak przygotowane papryczki zmiękną i łatwiej będzie je faszerować. 
  2. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Podsmażyć ok. 1 minutę. Dodać mięso wymieszane z przyprawami. Smażyć ok. 10 minut aż się przyrumieni. Odstawić do przestudzenia, następnie dodać żółty ser oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
  3. W papryczkach zrobić poziome nacięcia (fot.1), delikatnie rozchylić i włożyć ok. 2 łyżeczek farszu (fot.2).
  4. Tak przygotowane papryczki można włożyć do lodówki i zapiec przed podaniem.
  5. Piekarnik (lub grill z pokrywką ) rozgrzać do ok. 220 st.C. Zapiekać przez ok. 10-15 minut.


Fot.1
Fot.2




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy