Dziś mam dla Was świetne danie, które sprawdzi się idealnie zarówno jako przystawka ale również jako lekkie danie główne.
Nadziewane mini papryczki (dostępne np. w sieci marketów Tesco), które można zapiec w piekarniku ale również na grillu. Farsz z wieprzowego mięsa mielonego, dzięki aromatycznym przyprawom, ma lekko meksykańską nutę.
Danie można przygotować dzień wcześniej i jedynie zapiec przed podaniem.
Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowanie: ok. 40 min
Czas zapiekania: ok. 10 min
Skład:
- 24 sztuki mini papryczek
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry (dałam natkę pietruszki)
- ok. 3/4 szklanki tartego żółtego sera
Przygotowanie:
- Papryczki włożyć do dużej miski, skropić delikatnie wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do mikrofali na ok. 2-3 minuty. Wyłożyć na naczynie do zapiekania i poczekać aż ostygną. Tak przygotowane papryczki zmiękną i łatwiej będzie je faszerować.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Podsmażyć ok. 1 minutę. Dodać mięso wymieszane z przyprawami. Smażyć ok. 10 minut aż się przyrumieni. Odstawić do przestudzenia, następnie dodać żółty ser oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
- W papryczkach zrobić poziome nacięcia (fot.1), delikatnie rozchylić i włożyć ok. 2 łyżeczek farszu (fot.2).
- Tak przygotowane papryczki można włożyć do lodówki i zapiec przed podaniem.
- Piekarnik (lub grill z pokrywką ) rozgrzać do ok. 220 st.C. Zapiekać przez ok. 10-15 minut.
Fot.1 |
Fot.2 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz