czwartek, 7 kwietnia 2016

Batony granola.

Kiedy raz je zrobicie, już nigdy nie kupicie sklepowych, "zdrowych" i "fit" batonów, które nie dość że są drogie to i skład pozostawia dużo do życzenia. W przypadku domowych batonów macie w pełni kontrolę nad składem i jakością produktów. 

Stanowią doskonałą przekąskę, możecie je zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie lub pokruszyć i dodać do ciepłego mleka





Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut



Skład:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  szczypta soli
  • 1/4 szklanki prażonych, niesolonych nasion dyni
  • 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek

 Przygotowanie:



  1.  Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Płatki owsiane i jaglane wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 12 minut aż lekko się przyrumienią.
  2. Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20 cm na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W rondelku podgrzać miód oraz olej kokosowy. Dodać ekstrakt waniliowy.
  4. W dużej misce wymieszać: nasiona, bakalie, dodać podprażone płatki, sól, cynamon. Wlać podgrzany olej i miód. Dobrze wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy i BARDZO DOBRZE docisnąć aby się nie kruszyła podczas krojenia. Do tego celu można użyć jakieś naczynie o płaskim dnie.
  6. Piec ok. 15/20 minut.
  7. Przed krojeniem granola powinna być całkowicie wystudzona.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy