Zainspirowana hiszpańskim daniem Patatas Bravas (smażone ziemniaczki z sosem pimenton), postanowiłam zrobić bardziej polską wersję tej przekąski. Postawiłam na ziemniaczki pieczone w boczku i prosty sos na bazie ketchupu i wędzonej papryki.
Wyszło bardzo smacznie i obyło się bez smażenia w głębokim tłuszczu.
Polecam tą przekąskę do piwa!
Ilość: ok. 25 sztuk
Czas zapiekania: ok. 30 minut
Czas zapiekania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 15 minut
Skład:
- 10 sztuk małych lub średnich ziemniaków
- 200 g boczku w plastrach, surowego wędzonego
sos:
- 4 pełne łyżki dobrego ketchupu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze umyć (nie obierać). Obgotować ok. 15 do 20 minut (można je przygotować dzień wcześniej). Dobrze osuszyć.
- Średnie ziemniaczki przekroić wzdłuż na pół, małe na 4 części. Każdy kawałek zawinąć w plaster boczku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C (górna grzałka).
- W tym czasie przygotować sos. Ketchup wymieszać z papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ciekawy pomysł na przekąskę :) Na imprezę dla dorosłych w sam raz.
OdpowiedzUsuń