piątek, 11 marca 2016

Ziemniaki zapiekane w boczku.





Zainspirowana hiszpańskim daniem Patatas Bravas (smażone ziemniaczki z sosem pimenton), postanowiłam zrobić bardziej polską wersję tej przekąski. Postawiłam na ziemniaczki pieczone w boczku i prosty sos na bazie ketchupu i wędzonej papryki. 
Wyszło bardzo smacznie i obyło się bez smażenia w głębokim tłuszczu. 
Polecam tą przekąskę do piwa!





Ilość: ok. 25 sztuk
Czas zapiekania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 15 minut


Skład:
  • 10 sztuk małych lub średnich ziemniaków
  • 200 g boczku w plastrach, surowego wędzonego
sos:
  • 4 pełne łyżki dobrego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • ewentualnie sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dobrze umyć (nie obierać). Obgotować ok. 15 do 20 minut (można je przygotować dzień wcześniej). Dobrze osuszyć.
  2. Średnie ziemniaczki przekroić wzdłuż na pół, małe na 4 części. Każdy kawałek zawinąć w plaster boczku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C (górna grzałka).
  3. W tym czasie przygotować sos. Ketchup wymieszać z papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł na przekąskę :) Na imprezę dla dorosłych w sam raz.

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy