poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Pieczone pieczarki.

Nie tylko dla miłośników grzybów. Chrupiące i złociste smażone pieczarki.




Skład:

  •  ok. 0,5 kg pieczarek (ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości)
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • mleko 
  • sól
  • olej do smażenia (np. olej palmowy, rzepakowy czy olej z oliwek)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
  1. Pieczarki oczyścić. Następnie odciąć ich trzony u podstawy kapelusza.
  2. Pieczarki lekko posolić.
  3. W misce wymieszać jaja z mlekiem. W kolejnej bułkę tartą ze szczyptą soli. Pieczarki kolejno obtaczać w jajku i bułce tartej.
  4. Na mocno rozgrzaną patelnie wlać olej do smażenia. Pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik kuchenny.
  6. Podawać posypane natką pietruszki.


    1 komentarz:

    Ostatnie wpisy