sobota, 6 listopada 2010

Ślimaczki z ciasta farncuskiego z pieczarkami.

Kolejny sposób wykorzystania wszechstronnego ciasta francuskiego. Proste a zarazem aromatyczne ślimaczki z pieczarkami. Na gotowy farsz można jeszcze dodać starty żółty ser.









Porcje: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut



Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego (275g)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Pieczarki dokładnie umyć. Osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Podsmażyć, wraz z cebula pokrojoną w drobną kostkę, na oleju z dodatkiem masła. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  2. Wystudzony farsz wyłożyć równo na cieście, posypać częścią drobno posiekanej natki pietruszki.
  3. Ciasto zwinąć w rulonik (zaczynając od dłuższej części porcji będzie więcej, natomiast od krótszej mniej lecz będą większe), następnie pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piec ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  5. Dla dekoracji i wzmocnienia smaku, można przed podaniem posypać reszta natki pietruszki.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Ostatnie wpisy