Kolejny sposób wykorzystania wszechstronnego ciasta francuskiego. Proste a zarazem aromatyczne ślimaczki z pieczarkami. Na gotowy farsz można jeszcze dodać starty żółty ser.
Porcje: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 op. ciasta francuskiego (275g)
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyć. Osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Podsmażyć, wraz z cebula pokrojoną w drobną kostkę, na oleju z dodatkiem masła. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzony farsz wyłożyć równo na cieście, posypać częścią drobno posiekanej natki pietruszki.
- Ciasto zwinąć w rulonik (zaczynając od dłuższej części porcji będzie więcej, natomiast od krótszej mniej lecz będą większe), następnie pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Dla dekoracji i wzmocnienia smaku, można przed podaniem posypać reszta natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz