niedziela, 14 listopada 2010

Klasyczna pizza margherita.

Historia głosi, że to pierwsza współczesna pizza jak powstała. W 1889r. do Neapolu przybyła królowa Włoch Małgorzat Sabaudzka (Margherita) wraz z mężem. To właśnie na jej cześć piekarz Raffaele Esposito przygotował specjalną potrawę - pizzę w kolorach narodowych. Stąd też trzy podstawowe składniki: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) oraz bazylia (zieleń).
Latem zamiast przecieru pomidorowego, można skorzystać ze świeżych bardzo dojrzałych pomidorów. Ser mozzarella natomiast świetnie znosi wysokie temperatury, doskonale się topi, pięknie rumieni lecz nie staje się twardy, prócz tego jest elastyczny i mówiąc kolokwialnie "ciągnie się". Bazylia to typowo włoskie zioło, lecz obecnie można je uprawiać latem w ogródku lub w doniczce na parapecie, doskonale pasuje do sałatek.
Unikalny smak tej pizzy wynika właśnie z prostoty tych 3 poroduktów, jednak ważne aby były one dobrej jakości. 
Wyrabianie domowego ciasta trochę trwa (choć naprawdę warto !!!), to jednak jeśli mamy sprawdzony dobry spód do pizzy można szybko przygotować klasyczna włoską pizzę. 








  Porcje: 2 pizze o średnicy ok. 25 cm
  Czas przygotowania: ok. 2, 5 godziny
  Czas pieczenia: ok. 20 minut



Skład:
  • 2, 3/4 szklanki mąki (40 dag)
  • 3 dag świeżych drożdży 
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
Sos pomidorowy i dodatki:
  • 1 małe opakowanie przecieru pomidorowego (lub koncentratu)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 opakowanie sera mozzarella (125 g każde)
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier, sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Zrobić zaczyn. Drożdże wymieszać w połowie ciepłej wody (woda nie może być gorąca), dodać cukier oraz część mąki. Całość ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut).
  2. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, oliwę oraz w razie potrzeby resztę wody (dodawać stopniowo). Ciasto dokładnie wyrobić. Uformować kulę, wstawić do miski posypaną mąką. Przykryć bawełnianym ręczniczkiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Przecier pomidorowy podsmażyć na małym ogniu, wraz z wyciśniętym czosnkiem, ketchupem, cukrem, solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty dodać trochę wody.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Posypać mąką i rozwałkować na placki. Rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 minut. 
  5. Uformować pizzę, brzegi pozostawić nieco grubsze. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, ser mozzarella pokroić w plastry, położyć na pizzy. 
  6. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 st.C, aż boki się przyrumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący.
  7. Po wyjęciu posypać listkami świeżej bazylii.





1 komentarz:

  1. Pizza powinna być cienka. Pieczenie takiej grubej pizzy to jak sushi ze śledziem czy spaghetti z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy