wtorek, 2 listopada 2010

Miniptysie serowe.

Miniptysie serowe z klasycznego ciasta parzonego, są oryginalne z racji słonego charakteru uzyskanego przez dodanie sera. Ser powinien być wyrażny w smaku, ostry bądź słodkawy. Świetnie sprawdzi się gruyere lub szwajcarski appenzeller. Taki mini przekąska doskonale pasuje do piwa ;)








Porcje: ok. 30 (w zależności od wielkości)
Czas przygotowanie: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut



Skład:
  •  75 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 20 dag startego żółtego sera o wyrazistym smaku
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. W garnku zagotować wodę z mlekiem i masłem.
  2. Dodać mąkę i mieszać tak długo aż utworzone cisto zacznie odchodzić od ścian garnka.
  3. Zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem energicznie mieszając za pomocą miksera. Na koniec dodać ok 15 dag sera.
  4. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, przełożyć je do rękawa cukierniczego (bądź szprycy do dekorowania tortów) i wyciskać niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto najlepiej jest wyciskać od boku (nie z góry), a utworzone ptysiowe stożki wygładzić dłonią uprzednio zanurzoną w wodzie.
  5. Na tak przygotowane ptysie posypać resztę sera.
  6. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. i w tej temperaturze piec przez ok 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st. (uchylić na chwilę piekarnik aby uciekła nagromadzona para) i piec jeszcze ok 20 minut. Pod blachą z ptysiami można również umieścić blachę ze szklanką wody.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy