Miniptysie serowe z klasycznego ciasta parzonego, są oryginalne z racji słonego charakteru uzyskanego przez dodanie sera. Ser powinien być wyrażny w smaku, ostry bądź słodkawy. Świetnie sprawdzi się gruyere lub szwajcarski appenzeller. Taki mini przekąska doskonale pasuje do piwa ;)
Porcje: ok. 30 (w zależności od wielkości)
Czas przygotowanie: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Skład:
- 75 ml wody
- 100 ml mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jaja
- 20 dag startego żółtego sera o wyrazistym smaku
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę z mlekiem i masłem.
- Dodać mąkę i mieszać tak długo aż utworzone cisto zacznie odchodzić od ścian garnka.
- Zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem energicznie mieszając za pomocą miksera. Na koniec dodać ok 15 dag sera.
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, przełożyć je do rękawa cukierniczego (bądź szprycy do dekorowania tortów) i wyciskać niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto najlepiej jest wyciskać od boku (nie z góry), a utworzone ptysiowe stożki wygładzić dłonią uprzednio zanurzoną w wodzie.
- Na tak przygotowane ptysie posypać resztę sera.
- Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. i w tej temperaturze piec przez ok 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st. (uchylić na chwilę piekarnik aby uciekła nagromadzona para) i piec jeszcze ok 20 minut. Pod blachą z ptysiami można również umieścić blachę ze szklanką wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz