Domowe pralinki czekoladowe to ciekawy pomysł na świąteczne słodkości. Elegancko podane mogą stanowić alternatywę dla kupnych czekoladek, natomiast ładnie zapakowane staną się na pewno oryginalnym prezentem. Pralinki są bardzo łatwe do wykonania, dlatego o ich wyjątkowym smaku, stanowią proste składniki. Zatem kupując czekoladę oraz pozostałe dodatki postarajmy się aby były naprawdę wysokiej jakości.
Prócz czekolady, użyłam migdałów, pistacji, wiórków kokosowych oraz płatów kukurydzianych, ale w zależności od posiadanych składników oraz walorów smakowych można dodać rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, kolorową posypkę do ciast czy inne dekoracyjne elementy dostępne w sklepach. Taka domowa "zabawa" w cukiernika, jest z całą pewnością bardzo słodka i na pewno spodoba się dzieciom.
Prócz czekolady, użyłam migdałów, pistacji, wiórków kokosowych oraz płatów kukurydzianych, ale w zależności od posiadanych składników oraz walorów smakowych można dodać rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, kolorową posypkę do ciast czy inne dekoracyjne elementy dostępne w sklepach. Taka domowa "zabawa" w cukiernika, jest z całą pewnością bardzo słodka i na pewno spodoba się dzieciom.
Podane ilości składników są przykładowe, wszystko zależy od tego ile pralinek chcemy wykonać, czy np. mają być "grubsze".
Porcje: ok. 12 sztuk pralinek
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas chłodzenia: min. 1 godzina
Skład:
- 2 tabliczki (po 100g każda) mlecznej czekolady
- 1tabliczka białej czekolady (100g)
- obrane pistacje
- obrane migdały
- płatki kukurydzine
- wiórki kokosowe
- barwniki spożywcze
- 12 papierowych foremek do muffinek
Przygotowanie:
- Mleczną czekoladę połamać. Rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić na garnku z gotującą się wodą). Mieszać czekoladę się aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- W ten sam sposób rozpuścić białą czekoladę.
- Przygotowanie pralinek z migdałami. Do papierowych foremek do muffinek, wlać mleczną czekoladę, tak aby powstała ok. 1 cm warstwa (dobrze jest włożyć papierową foremkę do blachy do pieczenia muffinek aby zachować jej kształt). Na czekoladę włożyć jednego migdała. Odczekać ok. 10 minut aż pierwsza warstwa lekko zastygnie, następnie rozpuszczoną czekoladą polać tylko migdała, tak aby przykryć go całkowicie. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
- W ten sam sposób można przygotować pralinki z pistacjami (pistacje lekko posiekać), bądź z płatkami kukurydzianymi (płatki lekko rozgnieść).
- Przygotowanie pralinek ze wzorkami. Do foremek wlać białą rozpuszczoną czekoladę (warstwa ok. 1 cm). Następnie odczekać kilka minut aż lekko przestygnie. Wykałaczką nakładać mleczną czekoladę, tak aby powstały wzory bądź rysunki (serca, kwiatki, świąteczne napisy itp.). Natomiast aby uzyskać kolorowe obrazki, należy zanurzać wykałaczkę w barwinkach spożywczych. W ten sposób można mieszać kolory i tworzyć przeróżne wzory.
- Tak przygotowane pralinki przełożyć na blachę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po całkowitym schłodzeniu, pralinki wyciągnąć z papierowych foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz