środa, 23 marca 2011

Tarta limonkowa.

Wykonanie tej tarty jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wszystko dzięki gotowym półproduktom. Dzięki herbatnikom w parę minut mamy gotowy, aromatyczny spód do ciasta. Natomiast mleko skondensowane, żółtka i limonka tworzą zrównoważone połączenie. Tarta nie jest ani za słodka ani za kwaśna. Ma bardzo świeży, "lekki" smak. 

P.S. Dzięki Alex :)








Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia ( w sumie ): ok. 24 minut
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny


Skład:
  • 205 g herbatników "Lu Petitki" o smaku miodu i mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 op. mleka skondensowanego słodzonego ( 533 g )
  • 120 ml soku z limonki ( z ok. 12 sztuk )
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • bita śmietana, do dekoracji


Przygotowanie:
  1. W mikserze rozkruszyć herbatniki na drobny proszek. Dodać masło oraz cukier. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć do formy do pieczenia tarty, o średnicy 22 cm. Piec ok. 12 minut w tem. 170 st. C. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
  2. Mikserem ubić żółtka na puszystą, białą masę. Dodać skondensowane mleko, wymieszać. Dodać połowę soku z limonki, mieszać aż składniki się połączą. Następnie dodać resztę soku oraz skórkę z limonki. Masę przelać do wychłodzonego spodu. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. 
  3. Udekorować bitą śmietaną oraz startą skórką z limonki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy