Wykonanie tej tarty jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wszystko dzięki gotowym półproduktom. Dzięki herbatnikom w parę minut mamy gotowy, aromatyczny spód do ciasta. Natomiast mleko skondensowane, żółtka i limonka tworzą zrównoważone połączenie. Tarta nie jest ani za słodka ani za kwaśna. Ma bardzo świeży, "lekki" smak.
P.S. Dzięki Alex :)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia ( w sumie ): ok. 24 minut
Czas chłodzenia: ok. 1 godziny
Skład:
- 205 g herbatników "Lu Petitki" o smaku miodu i mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 125 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 op. mleka skondensowanego słodzonego ( 533 g )
- 120 ml soku z limonki ( z ok. 12 sztuk )
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki
- bita śmietana, do dekoracji
Przygotowanie:
- W mikserze rozkruszyć herbatniki na drobny proszek. Dodać masło oraz cukier. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć do formy do pieczenia tarty, o średnicy 22 cm. Piec ok. 12 minut w tem. 170 st. C. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
- Mikserem ubić żółtka na puszystą, białą masę. Dodać skondensowane mleko, wymieszać. Dodać połowę soku z limonki, mieszać aż składniki się połączą. Następnie dodać resztę soku oraz skórkę z limonki. Masę przelać do wychłodzonego spodu. Piec ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.
- Udekorować bitą śmietaną oraz startą skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz