Efektowne, szybkie i pyszne. W roli głównej niezastąpione ciasto francuskie oraz kremowy, serek Philadelphia o smaku ogórkowym, do tego przybranie ze świeżego koperku.
Vol-au-vent, jest daniem kuchni francuskiej, oznacza "lot z wiatrem". Jest związany z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Za wynalazce tego "kominka", uważa się francuskiego kucharza Careme.
Po przez wycięcie dekoracyjnych kształtów, uformowałam stożek, który można dowolnie nadziewać. Ja wybrałam świeży i lekki w smaku serek, ale równie dobrze sprawdzi się wędzony łosoś czy pomidory z bazylią.
Vol-au-vent, jest daniem kuchni francuskiej, oznacza "lot z wiatrem". Jest związany z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Za wynalazce tego "kominka", uważa się francuskiego kucharza Careme.
Po przez wycięcie dekoracyjnych kształtów, uformowałam stożek, który można dowolnie nadziewać. Ja wybrałam świeży i lekki w smaku serek, ale równie dobrze sprawdzi się wędzony łosoś czy pomidory z bazylią.
Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- serek Philadelphia o smaku ogórkowym
- 1 jajo
- koperek
- ozdobne formy do wycinania o średnicy 5 cm oraz 2,5 cm
Przygotowanie:
- Formą o średnicy 5 cm wyciąć 30 krążków. Następnie w 10 sztukach, mniejszą foremką wyciąć otwory.
- Przygotowanie tartaletki: jeden krążek posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim takim samym krążkiem również posmarować jajkiem, na koniec położyć krążek z dziurką. Tak przygotować pozostałe tartaletki.
- Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po wychłodzeniu do każdej włożyć ok. 2 łyżeczek serka, udekorować świeżym koperkiem.
Fantastyczny blog, ciekawe, inspirujace przepisy. Zaczerpne coś z pewnością. Zapraszam też do mnie na przepisomania.bloog.pl
OdpowiedzUsuń