piątek, 1 kwietnia 2011

Voulaventy z ciasta farncuskiego z ogórkowym serkiem Philadelphia.

Efektowne, szybkie i pyszne. W roli głównej niezastąpione ciasto francuskie oraz kremowy, serek Philadelphia o smaku ogórkowym, do tego przybranie ze świeżego koperku.
Vol-au-vent, jest daniem kuchni francuskiej, oznacza "lot z wiatrem". Jest związany z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Za wynalazce tego "kominka", uważa się francuskiego kucharza Careme. 
Po przez wycięcie dekoracyjnych kształtów, uformowałam stożek, który można dowolnie nadziewać. Ja wybrałam świeży i lekki w smaku serek, ale równie dobrze sprawdzi się wędzony łosoś czy pomidory z bazylią.







 Ilość: 10 sztuk
 Czas przygotowania: ok. 30 minut
 Czas pieczenia: ok. 20 minut



Skład: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • serek Philadelphia o smaku ogórkowym
  • 1 jajo
  • koperek
  • ozdobne formy do wycinania o średnicy 5 cm oraz 2,5 cm



Przygotowanie:
  1. Formą o średnicy 5 cm wyciąć 30 krążków. Następnie w 10 sztukach, mniejszą foremką wyciąć otwory. 
  2. Przygotowanie tartaletki: jeden krążek posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim takim samym krążkiem również posmarować jajkiem, na koniec położyć krążek z dziurką. Tak przygotować pozostałe tartaletki. 
  3. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po wychłodzeniu do każdej włożyć ok. 2 łyżeczek serka, udekorować świeżym koperkiem.






1 komentarz:

  1. Fantastyczny blog, ciekawe, inspirujace przepisy. Zaczerpne coś z pewnością. Zapraszam też do mnie na przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy