środa, 13 kwietnia 2011

Krakersy serowe.

Chrupiące, o intensywnym smaku sera. To krakersy, które można szybko i łatwo przygotować w domu. Ważne aby ciasto chłodzić przed oraz po formowaniu, wtedy staje się bardziej kruche.









Ilość: zależna od wielkości oraz kształtu
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: min 1 godzina
Czas pieczenia: ok. 16 minut


 Skład:
  •  55 g otrębów owsianych 
  • 60 ml mleka
  • 90 g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g cheddara lub parmezanu, drobno startego
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 1 duże jajo
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka ( do smarowania )


Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać otręby z mlekiem. Pozostawić na ok. 5 minut, aż otręby nasiąkną. Następnie dodać lekko ubite jajo.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodać ser oraz masło. Utrzeć mikserem. Następnie dodać otręby. Ucierać do uformowania się ciasta. Zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  3. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyciąć krakersy o dowolnym kształcie, wielkości, w zależności od upodobań ( np. zwierzęta, za pomocą foremek do ciasteczek ). Krakersy posmarować mieszanką żółtka z mlekiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzić ponownie ok. 10 minut.
  4. Piec ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy