piątek, 15 lipca 2011

Serowe paluszki z ciasta francuskiego.

I znów w roli głównej ciasto francuskie. Tym razem w postaci aromatycznych i chrupiących paluszków serowych z domieszką przypraw. Gotowe ciasto francuskie, uformowałam w śrubki, posypałam 3 rodzajami sera: parmeza, romano (daje intensywny smak) oraz zwykłym żółtym serem. Na koniec posypałam gruboziarnistą solą oraz słodką paprykę.







Czas przygotowania:  ok. 30 minut


Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego, 275 g
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki starego sera romano (bądź innego o intensywnym smaku)
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, papryka ostra
  • 1 jajo

Przygotowanie: 
  1. Ciasto francuskie pokroić na ok. 5 cm paski. Poskręcać w kształt sprężynek. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Posmarować roztrzepanym  jajkiem. Posypać serami oraz przyprawami.
  3. Piec ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy