czwartek, 2 czerwca 2011

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej.

Sezon szparagowy w pełni, dlatego warto delektować się tym oryginalnym warzywem i próbować go na różne sposoby. Najpopularniejsze są oczywiście gotowane z wody podane z masełkiem. Ja jednak proponuję ugotować je Al dente, następnie ostudzić, owinąć w plastry szynki szwarcwaldzkiej i ugrillować na patelni grillowej bądź grillu. W ten sposób powstanie aromatyczne i pełne smaku danie. Nadaje się jako przystawka bądź nietypowa sałatka.






Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut


Skład:
  • 10 średnich szparagów
  • 10 cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej

Przygotowanie:
  1. Szparagi ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czas gotowania ok. 10 minut, mają być Al dente, ponieważ całkowicie zmiękną podczas grillowania. Po  ugotowaniu zalać zimną wodą aby zakończyć proces gotowania. Ostudzić.
  2. Każdego szparaga owinąć w plaster szynki. Ugrillować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy