czwartek, 21 lipca 2011

Muffinki na śniadanie, z syropem klonowym oraz otrębami owsianymi.

Choć muffinki z syropem klonowym oraz otrębami owsianymi, to propozycja bardziej na śniadanie, to jednak można je również serwować gościom o zdrowych nawykach żywieniowych, z resztą po każdym przyjęciu dobrze jest zjeść pożywne śniadanie :)
Muffinki te, są delikatnie słodkie, wilgotne, a zaraz po upieczeniu mają chrupiącą "skórkę". Syrop klonowy oraz brązowy cukier dają im lekko karmelowy podsmak. Zamiennikiem syropu może być miód, lecz wtedy na pewno będą słodsze.
Proponuję podawać z świeżo zaparzoną kawą.
W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać parę dni, lub po wystudzeniu owinąć w folię spożywczą i zamrozić.









Czas przygotowania:  ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ilość: 12 sztuk



Skład: 
  • 1 cup mleka
  • 1/4 cup oleju
  • 1/4 cup syropu klonowego
  • 1 jajo, lekko ubite
  • 1 cup otrębów owsianych
  • 1 cup mąki pszennej
  • 1/4 cup brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli


Przygotowanie: 
  1. W misce, za pomocą, widelca wymieszać: mleko, oliwę, syrop klonowy, jajo oraz otręby owsiane. Pozostawić na 10 minut, w tym czasie otręby nasiąkną. 
  2. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę oraz sól. Następnie dodać przygotowaną mieszankę z otrębami. Dokładnie wymieszać. 
  3. Do uprzednio przygotowanej blachy na muffinki, wyłożonej papierkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremek. 
  4. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy