Choć muffinki z syropem klonowym oraz otrębami owsianymi, to propozycja bardziej na śniadanie, to jednak można je również serwować gościom o zdrowych nawykach żywieniowych, z resztą po każdym przyjęciu dobrze jest zjeść pożywne śniadanie :)
Muffinki te, są delikatnie słodkie, wilgotne, a zaraz po upieczeniu mają chrupiącą "skórkę". Syrop klonowy oraz brązowy cukier dają im lekko karmelowy podsmak. Zamiennikiem syropu może być miód, lecz wtedy na pewno będą słodsze.
Proponuję podawać z świeżo zaparzoną kawą.
W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać parę dni, lub po wystudzeniu owinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Muffinki te, są delikatnie słodkie, wilgotne, a zaraz po upieczeniu mają chrupiącą "skórkę". Syrop klonowy oraz brązowy cukier dają im lekko karmelowy podsmak. Zamiennikiem syropu może być miód, lecz wtedy na pewno będą słodsze.
Proponuję podawać z świeżo zaparzoną kawą.
W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać parę dni, lub po wystudzeniu owinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ilość: 12 sztuk
Skład:
- 1 cup mleka
- 1/4 cup oleju
- 1/4 cup syropu klonowego
- 1 jajo, lekko ubite
- 1 cup otrębów owsianych
- 1 cup mąki pszennej
- 1/4 cup brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce, za pomocą, widelca wymieszać: mleko, oliwę, syrop klonowy, jajo oraz otręby owsiane. Pozostawić na 10 minut, w tym czasie otręby nasiąkną.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę oraz sól. Następnie dodać przygotowaną mieszankę z otrębami. Dokładnie wymieszać.
- Do uprzednio przygotowanej blachy na muffinki, wyłożonej papierkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremek.
- Piec na złoty kolor, ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz