wtorek, 16 sierpnia 2011

Tort śmietanowy z malinami i borówką amerykańską.

Tort ten powstał na Baby Shower, zorganizowanym dla przyjaciółki z okazji narodzin Synka. Miał być niebieski ale nie znalazłam niebieskiego barwnika spożywczego , dlatego wybrałam niebieskie elementy w postaci M&M. W ogóle pragne zauważyć że nie ma wyboru jeśli chodzi o niebieskie dekoracje spożywcze. Różowych, w postaci kwiatków, mini laleczek czy perełek jest bardzo dużo, jednak tych "dla chłopców" jest niewiele.
Ale wracając do tortu....Aby jego robienie było szybkie, łatwe i przyjemne posłużyłam się półproduktami. Kupiłam gotowe podkłady tortowe oraz krem w proszku, reszta to śmietanka 34% oraz świeże owoce (maliny oraz borówka amerykańska). Plus rękaw cukierniczy, dekoracje, trochę wyobraźni oraz odrobina zdolności plastycznych i "domowy" tort jest gotowy. Jest bardzo "lekki" w smaku, nie za słodki. Można oczywiście użyć innych owoców, ale radzę wybierać te, które dobrze będą kontrastować ze słodkim kremem (wiśnia, jagoda, brzoskwinia, truskawka).
Najwięcej radości sprawiło mi dekorowanie tortu i choć robiłam to po raz pierwszy to trik zaczerpnięty z programu Marthy Stewart, zdecydowanie ułatwił sprawę. Chodzi o to aby na tortownicy na której będziemy podawać tort umieścić kartki papieru, następnie położyć na nich podkłady biszkoptowe. Podczas dekorowania nie ubrudzimy tortownicy, a po zakończeniu pracy należy je delikatnie wysunąć i problem przenoszenia tortu mamy z głowy.







Skład:
  • 3 biszkoptowe podkłady tortowe
  • 1 l.schłodzonej śmietanki 34%
  • cukier puder
  • 1 op. kremu do tortów dr Oetker, o smaku śmietanowym (mleko oraz masło do przyrządzenia kremu)
  • 1 cup świeżych malin
  • 1 cup świeżej borówki amerykańskiej
  • 2 op. Śnieżki do śmietany
  • 1 op. M&M, bądź inne elementy dekoracyjne

Przygotowanie:
  1. Na tortownicy, do podawania tortów, ułożyć po obwodzie kartki papieru ( tak aby środek był pusty). Następnie położyć pierwszy podkład biszkoptowy. Posypać go delikatnie Śnieżką (zapobiegnie to nadmiernemu nasiąkaniu biszkoptu).
  2. Ubić na sztywno śmietankę (można również dodać Śnieżkę bądź żelatynę spożywczą). Dodać cukier do smaku. Połowę wymieszać z malinami, drugą połowę z borówką amerykańską. 
  3. Na pierwszy podkład równomiernie wyłożyć warstwę z malinami, następnie położyć drugi podkład, również posypać Śnieżką, Wyłożyć warstwę z borówką, przykryć 3 podkładem. 
  4. Sporządzić krem według przepisu. Ja dodałam więcej masła niż jest zalecane, bowiem masło stabilizuje krem, co ułatwia dekorowanie. 
  5. Nakładanie kremu rozpocząć od góry tortu, następnie pokryć boki, równomierną warstwą kremu. Wszystko wyrównać specjalną szpachelką do tortów bądź długim nożem o gładkim brzegu. 
  6. Udekorować według uznania.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy