środa, 7 września 2011

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i parmezanem.

Kolejna propozycja z ciasta francuskiego. Tym razem są to mini roladki ze szpinakiem i parmezanem.
Gotowy mrożony szpinak, należy rozmrozić i wymieszać z serkiem topionym, doprawić do smaku, następnie przestudzić.
Można użyć również świeżego szpinaku.Wtedy najlepiej jest go podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy oraz posiekanym czosnkiem.








Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut




Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego ( 275 g)
  • 1 op.mrożonego szpinaku (450 g), choć będzie potrzebna tylko połowa
  • 2 op. serka topionego 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • filiżanka startego parmezanu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić w garnku, dodać serki topione, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.Całość schłodzić. 
  2. Czosnek wycisnąć przez praskę lub dokładnie posiekać, wyłożyć na ciasto francuskie. Następnie rozsmarować równomiernie połowę farszu. Posypać parmezanem. 
  3. Ciasto zwinąć w rulonik (zaczynając od dłuższej części porcji będzie więcej, natomiast od krótszej mniej lecz będą większe), następnie pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. 



2 komentarze:

  1. 2 opakowania serka topionego :) Czyli ile? Dwa małe trójkąciki, 2 kostki?

    OdpowiedzUsuń
  2. słuszne pytanie :)
    i wstyd się przyznać że nie pamiętam...
    danie było robione 2 lata temu :) ale na 90% chodziło mi o 2 trójkąciki :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy