Kolejna propozycja z ciasta francuskiego. Tym razem są to mini roladki ze szpinakiem i parmezanem.
Gotowy mrożony szpinak, należy rozmrozić i wymieszać z serkiem topionym, doprawić do smaku, następnie przestudzić.
Można użyć również świeżego szpinaku.Wtedy najlepiej jest go podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy oraz posiekanym czosnkiem.
Gotowy mrożony szpinak, należy rozmrozić i wymieszać z serkiem topionym, doprawić do smaku, następnie przestudzić.
Można użyć również świeżego szpinaku.Wtedy najlepiej jest go podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy oraz posiekanym czosnkiem.
Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- 1 op. ciasta francuskiego ( 275 g)
- 1 op.mrożonego szpinaku (450 g), choć będzie potrzebna tylko połowa
- 2 op. serka topionego
- 2 duże ząbki czosnku
- filiżanka startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrozić w garnku, dodać serki topione, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.Całość schłodzić.
- Czosnek wycisnąć przez praskę lub dokładnie posiekać, wyłożyć na ciasto francuskie. Następnie rozsmarować równomiernie połowę farszu. Posypać parmezanem.
- Ciasto zwinąć w rulonik (zaczynając od dłuższej części porcji będzie więcej, natomiast od krótszej mniej lecz będą większe), następnie pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
2 opakowania serka topionego :) Czyli ile? Dwa małe trójkąciki, 2 kostki?
OdpowiedzUsuńsłuszne pytanie :)
OdpowiedzUsuńi wstyd się przyznać że nie pamiętam...
danie było robione 2 lata temu :) ale na 90% chodziło mi o 2 trójkąciki :)
Pozdrawiam :)