Dziś pierwszy dzień jesieni, z tej okazji przystawka na miarę złotej pory roku. Grillowana dynia z czosnkiem.
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, bowiem jej miąższ można wykorzystać na zupę, muffinki, farsz do pierogów czy upiec z niego ciasto (słynne pumpkin pie ).
Plastry dyni, wystarczy skropić oliwą, dodać drobno posiekany czosnek. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Opruszyć solą i pieprzem. Podawać z kwaśną śmietaną.
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, bowiem jej miąższ można wykorzystać na zupę, muffinki, farsz do pierogów czy upiec z niego ciasto (słynne pumpkin pie ).
Plastry dyni, wystarczy skropić oliwą, dodać drobno posiekany czosnek. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Opruszyć solą i pieprzem. Podawać z kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas grillowania: ok. 3 minut
Skład:
- kawałki dyni, bez nasion
- oliwa
- czosnek, drobno posiekany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Plastry dyni (ok. 0,5 cm grubości) skropić oliwą, wymieszać z posiekanym czosnkiem.
- Grillować na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, przez ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami i kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz