czwartek, 22 września 2011

Grillowana dynia.

Dziś pierwszy dzień jesieni, z tej okazji przystawka na miarę złotej pory roku. Grillowana dynia z czosnkiem.
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, bowiem jej miąższ można wykorzystać na zupę, muffinki, farsz do pierogów czy upiec z niego ciasto (słynne pumpkin pie ).
Plastry dyni, wystarczy skropić oliwą, dodać drobno posiekany czosnek. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Opruszyć solą i pieprzem. Podawać z kwaśną śmietaną.






Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas grillowania: ok. 3 minut



Skład:
  • kawałki dyni, bez nasion
  • oliwa
  • czosnek, drobno posiekany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Plastry dyni (ok. 0,5 cm grubości)  skropić oliwą, wymieszać z posiekanym czosnkiem.
  2. Grillować na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, przez ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Podawać z grzankami i kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy