środa, 29 lutego 2012

Ciasteczka owsiane.

Ciasteczka w sam raz do porannej kawy lub zamiast drugiego śniadania. Szybkie do zrobienia, zdrowe i smaczne. Po upieczeniu można przechowywać przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 W pierwotnym przepisie, dodano do ciasta jeszcze miód, jednak moim zdaniem są zdecydowanie za słodkie, dlatego pozostawiłam jedynie brązowy cukier. W bogatszej wersji można dodać: rodzynki czy kawałki czekolady ( 1 cup).







Ilość: ok. 32 ciasteczka
Czas przygotowania: 15  minut
Czas pieczenia (1 porcja): 12/ 15 minut



Skład:
  • 1,5 cup mąki
  • 1 cup otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczka cynamonu
  • 170 g miękkiego  masła
  • 1 cup brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego


Przygotowanie: 
  1. W misce wymieszać: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
  2. W drugiej misce ubić mikserem masło z cukrem, na puszystą masę. Następne, nadal ubijając,  dodać jaja i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać przygotowaną miksturę z mąką. Dokładnie wymieszać. 
  3. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabrać ciasto i zrobić "kleksy" z ciasta ( ok. 2/3 cm średnicy), w 3 cm odstępach. 
  4. Piec ok. 12/15 minut w tem. 175 st. C. Po wyciągnięciu pozostawić na blaszce przez 3 minuty aby wstępnie przestygły, następnie przełożyć je na raszkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy