Nie tylko z ogniska... ziemniaczki z chrupiącą skórką, pieczone w piekarniku. Choć zapieka się przez ponad godzinę to jednak ich wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy natrzeć surowe ziemniaki: oliwą, solą i pieprzem.
Proponuje podawać je z masłem z pieczonego czosnku bądź z kwaśną śmietaną. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Proponuje podawać je z masłem z pieczonego czosnku bądź z kwaśną śmietaną. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: od 1 godziny do 1,5 godziny
Skład:
- duże, podłużne ziemniaki
- główka czosnku
- pól kostki miękkiego masła
- sól gruboziarnista
- pieprz
- oliwa
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać je widelcem. Natrzeć oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Czosnek obrać z wierzchnich łupin. Również natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Położyć obok ziemniaków.
- Piekarnik nagrzać do 190st. Ziemniaki piec, w zależności od wielkości, od 1 godziny do 1,5. Najlepiej zapiekać je pod górną grzałką piekarnika.
- Czosnek, po 30 minutach pieczenia, wyciągnąć z foli. Piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie, czosnek będzie na tyle miękki, że będzie można go "wycisnąć" z łupiny. Wtedy należy go wymieszać z masłem.
- Upieczone ziemniaki, naciąć wzdłuż. Ścisnąć końce (najlepiej przez ręcznik kuchenny, bowiem są bardzo gorące), wtedy ziemniak ładnie "się otworzy". Podawać z masłem, posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz