piątek, 9 marca 2012

Pieczone ziemniaki, podane z masłem z pieczonego czosnku.

Nie tylko z ogniska... ziemniaczki z chrupiącą skórką, pieczone w piekarniku. Choć zapieka się przez ponad godzinę to jednak ich wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy natrzeć surowe ziemniaki: oliwą, solą i pieprzem.
Proponuje podawać je z masłem z pieczonego czosnku bądź z kwaśną śmietaną. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.








Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: od 1 godziny do 1,5 godziny


Skład:
  • duże, podłużne ziemniaki
  • główka czosnku
  • pól kostki miękkiego masła
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • oliwa
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać je widelcem. Natrzeć oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Czosnek obrać z wierzchnich łupin. Również natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Położyć obok ziemniaków.
  3. Piekarnik nagrzać do 190st. Ziemniaki piec, w zależności od wielkości, od 1 godziny do 1,5. Najlepiej zapiekać je pod górną grzałką piekarnika.
  4. Czosnek, po 30 minutach pieczenia, wyciągnąć z foli. Piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie, czosnek będzie na tyle miękki, że będzie można go  "wycisnąć" z łupiny. Wtedy należy go wymieszać z masłem.
  5. Upieczone ziemniaki, naciąć wzdłuż. Ścisnąć końce (najlepiej przez ręcznik kuchenny, bowiem są bardzo gorące), wtedy ziemniak ładnie "się otworzy". Podawać z masłem, posypane szczypiorkiem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy