wtorek, 17 kwietnia 2012

Udka z kurczaka w jabłkowo-miodowej glazurze.

Danie który z zarówno sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, oraz jako ciepła przekąska podana na przyjęciu.
Początkowo udka piecze się opruszone jedyne solą i pieprzem, dopiero pod koniec (aby glazura zbytnio się nie skarmelizowała), dodaje się przygotowany sos. Składa się on z soku jabłkowego, octu jabłkowego, miodu oraz sosu sojowego. W ten sposób otrzymujemy mięso o słodkawo-kwaśnym smaku.


Ilość: 12 kawałków
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina


Skład:
  • 12 udek kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 cups soku jabłkowego
  • 1/4 cup octu jabłkowego
  • 1/4 cup sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sezamu
* 1 cup to 235 ml ( czyli niepełna szklanka)

Przygotowanie: 
  1. Mięso posolić oraz opruszyć pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 20 minut w tem. 200 st. C., następnie mięso odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 20 minut.
  2. W tym czasie przygotować glazurę. Do rondelka wlać: sok, ocet, sos sojowy, miód oraz dodać płatki chilli. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień i zredukować sos do 1/3 jego pierwotnej objętości ( ok. 20 minut). Na sam koniec dodać sezam.
  3. Tak przygotowany sos rozprowadzić na mięsie. Udka piec po 10 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy