środa, 4 kwietnia 2012

Jajka nadziewane bekonem.

Kolejna propozycja na nietuzinkowe, nadziewane wielkanocne jajka. Do kremowego farszu z żółtek, dodałam chrupiące kawałki bekonu, przygotowanego w sposób beztłuszczowy. Takie kontrastowe połączenie zaowocowało tradycyjnym smakiem. 






Czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość: 4 połówki jajek


Skład:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 cienki plastry parzonego, wędzonego boczku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Mój sposób na chrupiący bekon: cienkie plastry boczku ułożyć pomiędzy 2 ręczniczki kuchenne. Włożyć do mikrofalówki i załączyć na 3 minuty. Po tym czasie cały tłuszcz zostanie wchłonięty w ręcznik kuchenny, a bekon będzie chrupiący. 
  2. Żółtka utrzeć z majonezem, solą i pieprzem na gładką masę. Bekon pokroić na kawałki, dodać do żółtek.
  3. Farsz nałożyć do jajek. Udekorować szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy