czwartek, 15 listopada 2012

Cynamonowe ślimaczki.

Choć do świąt, jeszcze ponad miesiąc, to warto zawczasu pomyśleć o słodkościach i przekąskach na świąteczne party.
 Proponuję aromatyczne, cynamonowe ślimaczki, z ciasta francuskiego (zatem bardzo szybkie do przygotowania) o ozdobnym kształcie.






Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut


Skład:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • cukier do posypania 

Przygotowanie:
  1. Na cieście rozsmarować masło, za pomocą pędzelka. 
  2. Następnie wymieszać ze sobą cukier i cynamon. Tym mieszanką posypać równomiernie ciasto.
  3. Ciasto ściśle zwinąć, tak jak na zdjęciu (zaczynając od dwóch węższych boków ciasta).
  4.  Tak przygotowane ciasto, pokroić na ok. 1 cm ciasteczka i posypać drobnym cukrem.
  5. Rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w tem. 200 st. C.
Sposób zwijania cynamonowych ślimaczków.
 
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy