czwartek, 29 listopada 2012

Mus czekoladowy z truskawkową pianką.

Deserek w sam raz na jesienne chłody i szarugę za oknem. Bowiem nic tak nie poprawia humoru jak solidna porcja czekolady. Dodatkowo pokrytej pianką z truskawek.
Mus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak musi tężec w lodówce przynajmniej 3 godziny, dlatego dobrze jest go przygotować na dzień przed planowanym przyjęciem. Ilość porcji zależy od naczynia w jakim go podamy. Można użyć, na przykład, takich jednorazowych kubeczków, które z racji swojej pojemności i braku konieczności ich mycia, świetnie sprawdzą się na przyjęcie. Mus można łączyć w dowolnych proporcjach z pianką truskawkową, a gotowy deser przyozdobić truskawkami lub świeżymi listkami mięty.







Czas przygotowania: 30 minut plus 3 godziny chłodzenia
Ilość: 2 porcje*



Skład:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
do dekoracji:
  • świeże listki mięty
  • kawałki truskawek
* 2 porcje, podane w takich kieliszkach jak na zdjęciu. W przypadku mniejszych szklanek 4/6 porcji.



Przygotowanie:
  1.  Truskawki odmrozić, zmiksować z dwoma łyżeczkami cukru na gładki mus.
  2. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania, powoli dodawać 2 łyżki cukru pudru.
  3. Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka, dodać wodę. Na małym ogniu, topić czekoladę, ciągle mieszając. Jak tylko się roztopi, zdjąć z ognia, dodać masło. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając.
  4. Z ubitych białek odmierzyć 2 pełne łyżki i dodać do musu z truskawek. Dokładnie wymieszać.
  5. Resztę białek dodać do czekolady. Powoli i dokładnie wymieszać.
  6. Deser przełożyć do szklanek lub pucharków.
  7. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Przed podaniem udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy