środa, 23 stycznia 2013

Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym i musztardowym dressingiem.

Sałatka ziemniaczana z podgotowanych i ugrillowanych ziemniaków, doprawionych wędzoną papryką w towarzystwie chrupiącego i aromatycznego selera naciowego, orzeźwiającej kolendry i czerwonej cebuli a wszystko to polane musztardowym dressingiem. Idealna na karnawałowe przyjęcie. Najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu, dlatego można ją przygotować na dzień przed planowaną imprezą.
Do tej sałatki najlepiej jest użyć ziemniaków sałatkowych. Dzięki małej zawartości skrobi i dużej wilgotności są twarde i nie rozpadają się podczas gotowania. Takie odmiany to: Ditta , Denar, Lord Sante Velux, Vineta.





Czas przygotowania: ok 1 godziny


Skład:
  • 4 duże ziemniaki sałatkowe
  • 2 sztuki selera naciowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować w całości, ostudzić, pokroić wzdłuż na pół centymetrowe plastry. Następnie skropić je oliwą i doprawić wędzoną papryką. Tak przygotowane ziemniaki grillować, na patelni grillowej, z obu stron prze ok. 3 minuty. Następnie pokroić na ok. 1, 5 cm kawałki.
  2.  Seler naciowy umyć, pokroić na cienkie plastry.
  3. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki, seler, cebulę i kolendrę przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem.
  5. Wymieszać: śmietanę, majonez i musztardę. Tak powstałym dressingiem polać warzywa. Sałatkę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy