Takie "inne" pączki bo bez smażenia i z puree z bananów. Na pewno troszkę mniej kaloryczne a przy tym bardzo smaczne :)
Szybko się robi samo ciasto, szybko piecze a przy tym wyglądają bardzo efektownie :)
Taka propozycja na Andrzejkową imprezę.
Szybko się robi samo ciasto, szybko piecze a przy tym wyglądają bardzo efektownie :)
Taka propozycja na Andrzejkową imprezę.
Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut
Skład:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka puree z bananów (z ok. 3 bananów)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie:
- Formę do pączków (doughnuts) wysmarować olejem. W misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oraz cynamon. W drugiej misce wymieszać puree z bananów, jogurt, olej, cukier, jaja oraz ekstrakt. "Mokre" składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć to foliowej torebki (najlepsza będzie strunowa albo do mrożenia żywności z tym że należy ją związać z jednej strony). Odciąć róg torebki i delikatnie wycisnąć ciasto z foremek. Powinno być troszkę więcej niż pół wysokości foremki.
- Piec ok. 10 minut w tem. 220 C. st. Po upieczeniu, wystudzić w foremce przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- W jednej misce przygotować roztopione masło w drugiej cukier. Pączki zanurzyć w dwóch stron w maśle a następnie obtoczyć w cukrze (można ten etap pominąć w wersji mniej kalorycznej i ewentualnie posypać samym cukrem pudrem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz