środa, 27 listopada 2013

Bananowe doughnuts.

Takie "inne" pączki bo bez smażenia i z puree z bananów. Na pewno troszkę mniej kaloryczne a przy tym bardzo smaczne :)
Szybko się robi samo ciasto, szybko piecze a przy tym wyglądają bardzo efektownie :)
Taka propozycja na Andrzejkową imprezę.





Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut


Skład:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka puree z bananów (z ok. 3 bananów)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na glazurę:
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru

 Przygotowanie:
  1. Formę do pączków (doughnuts) wysmarować olejem. W misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oraz cynamon. W drugiej misce wymieszać  puree z bananów, jogurt, olej, cukier, jaja oraz ekstrakt.  "Mokre" składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć to foliowej torebki (najlepsza będzie strunowa albo do mrożenia żywności z tym że należy ją związać z jednej strony). Odciąć róg torebki i delikatnie wycisnąć ciasto z foremek. Powinno być troszkę więcej niż pół wysokości foremki.
  3. Piec ok. 10 minut w tem. 220 C. st. Po upieczeniu, wystudzić w foremce przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. W jednej misce przygotować roztopione masło w drugiej cukier. Pączki zanurzyć w dwóch stron w maśle a następnie obtoczyć w cukrze (można ten etap pominąć w wersji mniej kalorycznej i ewentualnie posypać samym cukrem pudrem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy