środa, 4 grudnia 2013

Yorkshire puddings z pastą z pieczonego indyka i sosem żurawinowo – pomarańczowym.

Dziś przepis którym udało mi się wygrać konkurs organizowany przez Kuchnię+:) Stworzony specjalnie na potrzeby konkursowe, jednak w pełni "zgodny" z ideą bloga.
Yorkshire pudding z pastą z pieczonego indyka i sosem żurawinowo- pomarańczowym, wpisuję się w świąteczną tematykę, która od dziś będzie gościć na blogu.
 Aromatyczny sos z żurawiny i pomarańczy doprawiony cynamonem, sprawi że poczujecie klimat i zapach Świąt, nawet jeśli za oknem nie ma śniegu. Sos jest dodatkiem do pasty z pieczonego indyka (można zastąpić piersią z kurczaka), którą nadziałam  malutkie puddingi. Przekąska w sam raz na imprezę około Bożonarodzeniową.
Puddingi można upiec dzień wcześniej. 





Ilość: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3 godzin


Skład:

Yorkshire puddings:

  •  3 bądź 4 jajka (objętościowo 200 ml )
  • 200 ml mleka
  •    200 ml mąki
  •   szczypta soli
  • smalec (do wysmarowania foremek, ok. 0,5 cm na jedną foremkę)
  •    * foremka do mini muffinek na 24 sztuki (średnica 4 cm )

Pasta z pieczonego indyka:
  •  400 g pieczonej piersi z indyka (lub piersi z kurczaka, mięso powinno być doprawione raczej klasycznie, sól, pieprz, ewentualnie trochę papryki)
  •  6 łyżek majonezu
  •   1 łyżeczka pieprzu
  • jeśli potrzeba sól do smaku

Sos żurawinowo- pomarańczowy:

  •     ½ szklanki całej żurawiny w słoiku

  •   ¼ szklanki soku pomarańczowego

  •    ¼ łyżeczki cynamonu

  •  1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

  • 1 łyżeczka pieprzu

  •     40 ml likieru Cointreau

 

Wykonanie:

  1.   Yorkshire  pudding. Mikserem wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać mąkę i sól, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie ponownie przemieszać. 
  2. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej tem. ok. 250 st. C. W każdą foremkę do mini muffinek, włożyć ok. 0,5 cm smalcu, włożyć do rozgrzanego piekarnika i nagrzewać blachę aż tłuszcz zacznie dymić. Następnie wyjąc blachę, zmniejszyć tem. do 230 st. C. Wlać ciasto do jakiegoś naczynka z "dziubkiem" (dzbanuszek lub coś podobnego, łatwiej będzie dozować ciasto) następnie przelać ciasto  do foremek, tak aby tylko przykryło dno (ciasta ma być naprawdę mało, ma tylko przykryć dno foremki, puddingi bardzo mocno rosną). Piec ok. 6 do 7 minut.
  3. Pasta z pieczonego indyka. Upieczoną pierś z indyka pokroić w drobną kostkę, dodać majonez oraz pieprz i zmiksować na gładką pastę, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, i wycisnąć do dziurek w Yorkshire pudding.
  4. Sos żurawinowo-pamarańczowy. Do rondelka przełożyć żurawinę, wlać sok pomarańczowy, likier, dodać cynamon, pieprz oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) do odparowania alkoholu i zgęstnienia sosu.  
  5. Sosem delikatnie polać przygotowane Yorkshire puddings.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy