Uwielbiam wytrawne tarty...ale zawsze wydawało mi się że są pracochłonne. Zrobienie ciasta, farszu a w końcu samej tarty. Ale teraz wiem że będą u mnie częstszym gościem :) Okazało się że ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia i smakuje fantastycznie.
Tarta farmerska (tak ją sobie nazwałam, bo kojarzy mi się z "chłopskimi" składnikami), jest bardzo wyrazista w smaku, treściwa w sam raz na chłodne wieczory. Proste, dobre składniki i mamy prawdziwą ucztę.
Można przygotować wcześniej i zapiec przed samym podaniem lub podgrzać już gotową tartę (wtedy radzę pokroić już na porcje i dopiero do piekarnika na ok. 120 st. C).
Tarta farmerska (tak ją sobie nazwałam, bo kojarzy mi się z "chłopskimi" składnikami), jest bardzo wyrazista w smaku, treściwa w sam raz na chłodne wieczory. Proste, dobre składniki i mamy prawdziwą ucztę.
Można przygotować wcześniej i zapiec przed samym podaniem lub podgrzać już gotową tartę (wtedy radzę pokroić już na porcje i dopiero do piekarnika na ok. 120 st. C).
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Skład:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 180g bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 250g surowego boczku, pokrojonego w kostkę
- 200g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach
- 2 duże cebule, pokrojone we wiórki
- 400 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto: w misce umieścić mąkę, masło, sól oraz cukier. Wymieszać rękoma aż masło połączy się z mąką. Następnie dodać wodę. Wyrabiać do momentu połączenia się wszystkich składników i uzyskania kuli. Nadal mogę być widoczne kawałki masła, jest to pożądany efekt. W czasie pieczenia woda z masła wyparuje i powstaną w cieście charakterystyczne warstwy.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. - W tym czasie przygotować farsz. Kawałki boczku podsmażyć aż się wytopi i stanie się chrupiący. Następnie przełożyć do miski. Na uzyskanym tłuszczu (można w razie potrzeby dodać trochę oliwy) podsmażyć cebulę. Karmelizować na małym ogniu, ok. 20 minut aż stanie się złoto brązowa. Cebulę przełożyć do boczku.
Przygotowanie sosu beszamelowego. Na patelni, rozpuścić masło i mieszając dodawać mąkę. Jednym płynnym ruchem wlać mleko. Cały czas podgrzewając mieszać aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Następnie zdjąć sos z ognia i dodać żółtko, w ten sposób sos będzie miał ładny żółty kolor. Do przygotowanego sosu dodać ser, przelać do miski z boczkiem i cebulą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. - Ciasto wyjąć z lodówki. W tym linku, jest bardzo dobrze pokazane jak przygotować ciasto.
- Ciasto piec ok. 45 minut w tem. 200st. C.
- Kiedy ciasto wystygnie, przelać przygotowany farsz i piec ok. 15/20 minut w tem. 180 st.C. aż farsz się zetnie i zarumieni.
Gotowe ciasto na tartę. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz