piątek, 13 grudnia 2013

Ciasteczka imbirowe.

Sezon świąteczny już w pełni :) dlatego proponuje kruche ciasteczka imbirowe. Są niezwykle maślane z delikatną nutą kandyzowanego imbiru. Rozgrzewające i słodziutkie, w sam raz na grudniowe dni :)
Po raz pierwszy użyłam tak spreparowanego imbiru. Sam wydawał mi się zbyt ostry ale z ciasteczkach smakuje wyśmienicie, połączenie słodyczy z lekko ostrawym smakiem. 
Można je tak samo udekorować jak pierniczki. Upieczone ciasteczka (bez dekoracji) można zamrozić nawet na 1 miesiąc.





Ilość: ok. 36 sztuk (zależy od wielkości)
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Czas pieczenia: od 14 do 18 minut (zależy od wielkości)


Skład:
  • 200g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki imbiru kandyzowanego (bardzo drobno posiekanego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:
  1.  W misce miksera do wyrabiania ciasta (można je też wyrobić rękoma na stolnicy), wymieszać mąkę z masłem, aż się połączą, następnie dodać cukier, imbir, ekstrakt waniliowy oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać do całkowitego połączenia się składników.
  2. Ciasto podzielić na pół, owinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować, na posypanie mąką stolnicy, do grubości ok 0,5cm i za pomocą foremek powycinać dowolne kształty. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie ok.2 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C. przez ok. 14 do 18 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
  4. Odstawić do wystudzenia. Udekorować ciasteczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy