Sezon świąteczny już w pełni :) dlatego proponuje kruche ciasteczka imbirowe. Są niezwykle maślane z delikatną nutą kandyzowanego imbiru. Rozgrzewające i słodziutkie, w sam raz na grudniowe dni :)
Po raz pierwszy użyłam tak spreparowanego imbiru. Sam wydawał mi się zbyt ostry ale z ciasteczkach smakuje wyśmienicie, połączenie słodyczy z lekko ostrawym smakiem.
Po raz pierwszy użyłam tak spreparowanego imbiru. Sam wydawał mi się zbyt ostry ale z ciasteczkach smakuje wyśmienicie, połączenie słodyczy z lekko ostrawym smakiem.
Można je tak samo udekorować jak pierniczki. Upieczone ciasteczka (bez dekoracji) można zamrozić nawet na 1 miesiąc.
Ilość: ok. 36 sztuk (zależy od wielkości)
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Czas pieczenia: od 14 do 18 minut (zależy od wielkości)
Skład:
- 200g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki imbiru kandyzowanego (bardzo drobno posiekanego)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
- W misce miksera do wyrabiania ciasta (można je też wyrobić rękoma na stolnicy), wymieszać mąkę z masłem, aż się połączą, następnie dodać cukier, imbir, ekstrakt waniliowy oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół, owinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować, na posypanie mąką stolnicy, do grubości ok 0,5cm i za pomocą foremek powycinać dowolne kształty. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie ok.2 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C. przez ok. 14 do 18 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
- Odstawić do wystudzenia. Udekorować ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz