czwartek, 19 grudnia 2013

Ajerkoniak.

Chyba nie ma nic lepszego na świąteczny wieczór jak rozgrzewający, domowy ajerkoniak.
Robi się go dosłownie w 5 minut, choć skosztować można dopiero po kilku godzinach kiedy alkohol "przegryzie" się z resztą składników.
Polecam i zachęcam do zrobienia :)




Skład:
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 34%
  • 100 ml spirytusu


Przygotowanie:
  1. Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, następnie powoli dodawać śmietankę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać spirytus.
    Dokładnie wymieszać.
  2. Przelać do małych buteleczek i schować do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Ostatnie wpisy