Powstała przy okazji Focacci z pomidorami, i od razu podbiła moje podniebienie. Sama zjadłam prawie pół blachy! 
Doskonałe i proste połączenie, wspaniałego ciasta i cudownie słodkiej karmelizowanej cebuli. 
Najlepiej smakuje na ciepło. 
Ilość: ciasto na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 na 30 cm (oraz na blachę w formie serca 24 na
24cm)
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Całkowity czas garowania: ok. 3 godzin
Skład:
- 1,5 szklanki ciepłej wody (tem. ok 45 st.C)
 - 1 op. suszonych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 5 łyżek oliwy
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 2 szklanki mąki do pizzy
 - 1,5 szklanki zwykłej mąki
 - 2 duże cebule
 - 1 łyżeczka cukru
 - olej (ok. 2 łyżek) i masło (1 łyżka) do smażenia
 
- W dużej misce wymieszać 0,5 szklanki wody, z cukrem i drożdżami. Odczekać ok. 5 minut aż powstanie "piana". Dodać pozostałą wodę, 2 łyżki oliwy, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.
 - Ciasto przełożyć na blat kuchenny posypany mąką. Zagniatać ciasto przez ok. 7 minut aż będzie jednolite i elastyczne, następnie przełożyć je do nasmarowanej oliwą miski i nakryć ją folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż urośnie dwukrotnie.
 - Formę do pieczenia nasmarować oliwą, przełożyć ok. 2/3 przygotowanego ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 45 minut.
 - Następnie dwoma palcami zrobić głębokie zagłębienia w cieście, w odstępach ok. 2 cm. Posmarować 1 łyżką oliwy, posypać gruboziarnistą solą, ponownie przykryć folią i odstawić na ok. 45 minut.
 - Cebule pokroić na pół księżyce, dodać cukier, karmelizować na oleju i maśle na małym ogniu przez ok. 20/30 minut. Gotową cebulę przełożyć na ciasto.
 - Piec ok. 20 minut, na najniższej półce piekarnika, w tem. 230st.C.
 
![]()  | 
| Focaccia przed upieczeniem. | 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz