piątek, 28 marca 2014

Karakersy z Pâté z kurzych wątróbek.

Pâté, czyli klasyczny, aromatyzowany brandy, delikatny pasztet z kurzych wątróbek. Jest bardzo prosty do zrobienia. Można go podawać na pszennych grzankach albo krakersach, jako dodatki proponuję: żurawinę, karmelizowaną cebulę, cienko pokrojone jabłka, bądź ogórki kiszone (konserwowe).
Przepis zaczerpnięty z amerykańskiej książki: "Good Housekeeping Cook Book".




Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny (najlepiej cała noc)

Skład:
  • 450g kurzych wątróbek
  • 30g masła (plus masło do polania)
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 60 ml brandy (ja użyłam whisky)
  • 1/2 szklanki śmietanki 34%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (plus świeży do dekoracji)
  • sól, pieprz do smaku
  •  do podania: krakersy, żurawina, karmelizowana cebula, ogórek konserwowy bądź kiszony
Przygotowanie:
  1. Jeśli mamy czas, oczyszczone wątróbki namoczyć w mleku na całą noc
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż będzie miękka. Następnie dodać czosnek i tymianek, smażyć ok. 2 minut. Na koniec dodać wątróbki, smażyć aż z wierzchu będzie lekko zarumieniona a w środku jeszcze delikatnie różowa. Podlać  brandy, zwiększyć ogień i smażyć do odparowania płynu ok. 5 minut.
  3. Całość przełożyć do blendera, dodać śmietankę. Zmiksować na gładki muss, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Przelać do kokilek, zostawiając 1 cm na wierzchnią warstwę masła. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem polać roztopionym masłem i udekorować świeżym tymiankiem.
  5. Krakersy lub pszenne tosty posmarować Pâté, udekorować żurawiną bądź karmelizowaną cebulą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy