wtorek, 13 maja 2014

Rolada szpinakowa z łososiem.

Tą pyszną roladę jadałam po raz pierwszy na urodzinach koleżanki a potem na święta Wielkanocne. Bardzo mi zasmakowała więc musiałam ją podać na swoje urodziny. Jest w niej wszystko co bardzo lubię: szpinak, wędzony łosoś i kremowy serek.
Jej przygotowanie jest proste, jednak zajmuje trochę czasu. Lecz z powodzeniem można ja przygotować nawet na dwa dni przed planowaną imprezą.





Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin (najlepiej całą noc)


Skład:
  • 450g (jedno opakowanie) mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 400g wędzonego łososia w płatach
  • 4 jaja
  • 2 opakowania serka Almette  (o smaku chrzanowym lub czosnku lub zwykły śmietankowy)
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
 Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić.  Przełożyć na patelnie wraz z masłem i odparować. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Następnie do szpinaku dodać mąkę i żółtka i dokładnie wymieszać. 
  3. W drugiej misce ubić białka, ze szczyptą soli, na sztywno. Dodać stopniowo do szpinaku i delikatnie wymieszać.
  4. Tak przygotowane ciasto rozłożyć na blaszce (na wyposażeniu piekarnika), wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być dokładnie wysmarowana i mieć grubość ok. 1 cm.
    Piec ok. 15 minut w tem 190 st. C.
  5. Kiedy placek będzie jeszcze ciepły (nie gorący), zwinąć go wraz z papierem do pieczenia w roladę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zwinięte kiedy jeszcze jest ciepłe jest plastyczne i daje się ładnie zwinąć i nie pęka.
  6. Po wystudzeniu, roladę należy rozwinąć, posmarować serkiem a na niego ułożyć płaty łososia.
    Ponownie zwinąć (oczywiście już bez papieru) w roladę. Następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy