czwartek, 15 maja 2014

Cytrynowe cupcakes z bezowową pianką i cytrynowym lukrem.

Te cytrynowe cupcakes z bezową pianką i cytrynowym lukrem, podałam zamiast tortu na swoją imprezę z okazji 30 urodzin.
Wyszły bardzo dobre ze względu na fajne połączenie kontrastów: smakowych, cytrynowe ciasto, bardzo słodka pianka i kwaskowa polewa oraz kontrastów faktur: miękka puszysta pianka oraz chrupiąca polewa.
Jeśli nie chcecie się "bawić" w robienie bezowej pianki (które jest troszkę skomplikowane), możecie zrobić same babeczki, a do polewy zamiast soku z cytryny dodać wodę.





Ilość: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (+chłodzenie)


Skład:
na babeczki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na bezową piankę:
  • białka z 2 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych)
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 szklanki wody
na lukier:
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (z ok. 2 cytryn)
  • ewentualnie żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie babeczek. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami.
    W dużej misce utrzeć mikserem: jajka, cukier, mleko, olej, skórkę z cytryny, sok oraz ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek, napełnić ciastem nieco ponad połowę wysokości.
    Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Dopiero na dobrze wystudzone babeczki można nakładać piankę bezową.
  3. Przygotowanie pianki bezowej. W dużej misce ubić białko ze szczyptą soli, ubijać przez około 1 minutę, następnie dodać 2 łyżki cukru pudru. Ubijać przez kolejne 3 minuty, aż powstanie sztywna i błyszcząca beza.
  4. Pozostałe 6 łyżek cukru, syrop kukurydziany oraz wodę podgrzewać w rondelku na średnim ogniu, przez ok. 6 minut. Aż masa będzie gęsta i kleista.
    Do ubitych białek, ucierając mikserem na średnich obrotach, dodawać powoli gorącą jeszcze masę. Ubijać przez ok. 6 minut aż pianka wystygnie i zrobi się puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
    Przełożyć piankę do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Udekorować babeczki i odstawić na 15 minut.
  5. W tym czasie przygotować lukier. W misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikiem spożywczym. Podgrzewać w mikrofali ok. 1 minuty aż cukier się rozpuści, następnie odstawić do wystudzenia na ok. 5 minut (mieszając co jakiś czas).
    Zanurzyć udekorowane babeczki w lukrze, tak aby nadmiar lukru spłynął do miski.
    Odstawić do wyschnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy