piątek, 20 czerwca 2014

Szaszłyki Beef Satay z dipem imbirowym.

Jest mięsko po azjatycku, jest pyszny dip, do tego piwko i....można oglądać mecz !!!
Będą Was teraz trochę "męczyć" zakąskami, które świetnie się sprawdzą podczas Mistrzostw Świata ale ciężko przejść obojętnie gdy rozgrywane są "takie" mecze :)
Szaszłyki można przygotować na grillu albo na patelni grillowej (choć będzie się w domu trochę dymić).
Smacznego !!!






Ilość: ok. 24 sztuki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas marynowania: 1 godzina
Czas grillowania: ok. 4 minut z każdej strony


Skład:
  • ok. 800g oczyszczonej łaty wołowej
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 drobno posiekane (tylko białe części) trawy cytrynowej, lub 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 drobno pokrojone dymki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ziarna sezamu do przybrania
  • 24 szt. patyczków do szaszłyków
na dip:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki
  • ok. 2 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryczki chili, drobno pokrojona

 Przygotowanie:
  1.  Namoczyć patyczki do szaszłyków, na minimum 30 minut (chyba że będziemy grillować na patelni, to wtedy nie trzeba).
  2. Zrobić marynatę: sos sojowy, olej sezamowy, trawę cytrynową, sok i skórkę z cytryny, czosnek, dymkę oraz brązowy cukier należy zmiksować na gładką masę. Przelać do dużego płaskiego naczynia (najlepiej takiego z pokrywką).
  3. Mięso pokroić ukośnie, w poprzek włókien, na paski o grubości 1,5 cm. Przełożyć do pojemnika z marynatą, dokładnie wymieszać i marynować w lodówce przez ok. 1 do 3 godzin.
  4. W czasie marnowania mięsa przygotować dip imbirowy: wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać ze sobą.
  5.  Pojedyńcze paski zamarynowanego mięsa ponawlekać, wzdłuż, na szpikulce.
  6. Grillować z wysokiej tem. po ok. 4 minuty z każdej strony.
  7. Udekorować ziarnami sezamu i podawać z dipem imbirowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy